Vinkylen – Skillnaden mellan vindrickaren och vinälskaren

Älskar du vin? Kanske gör dina vänner och bekanta det också? Om du verkligen vill bjuda de du tycker om på ett riktigt gott glas vin, bör du alltid se till att det serveras vid rätt temperatur. De flesta förvarar sina vinflaskor i vanliga hyllor eller skåp. När det är dags att öppna en flaska, brukar de allra flesta slänga in den i kylskåpet i ett par timmar innan den ska öppnas. Det är här man kan skilja vindrickarna från de riktiga vinälskarna.

En sann vinälskare skulle aldrig välja att förvara sina viner i vanliga hyllor, eller kyla ner dem i ett vanligt kylskåp. En riktig vinälskare med passion för drycken har riktiga vinkylar i sitt hem. Men varför spelar det egentligen någon roll? Är det verkligen så stor skillnad mellan vanliga hyllor och vinställ? Vad är egentligen skillnaden mellan ett kylskåp och en riktig vinkyl? Tro det eller ej, men skillnaderna är faktiskt ganska stora.

Om vin utsätts för vibrationer, kan det bli både grumligt och börja smaka annorlunda. Vanliga hyllor eller vanliga köksskåp är inte anpassade för att skydda vinflaskor mot vibrationer. Men det är ett riktigt vinställ. Det samma gäller en bra vinkyl.

 

Varför bör man inte kyla vin i ett vanligt kylskåp?

 

Varför kan man inte bara kyla sina viner i ett vanligt kylskåp? Vad kan egentligen en vinkyl som inte ett vanligt kylskåp klarar av? Ett vanligt kylskåp är faktiskt ofta för kallt. Många viner, speciellt de röda vinerna, ska inte kylas ner för mycket inför serveringen. Om du verkligen vill få ut vinets fulla potential, ska du därför använda dig av en riktig vinkyl. Om vinet serveras vid fel temperatur, kan karaktären ändras. Det kan till och med börja smaka dåligt och i värsta fall bli helt förstört.

Med en riktig vinkyl kan du vara säker på att dina viner håller en optimal temperatur för servering. Vissa typer av vinkylar har faktiskt flera olika temperaturzoner. De har då en zon för kylning, där du kan lägga de viner som du har tänkt att servera inom en kortare period. I den andra zonen kan du förvara flaskor lite längre vid en lite högre temperatur. Du bör dock inte lagra dina viner i den här zonen. Om du vill lagra dina viner under riktigt långa perioder bör du istället förvara dem i till exempel en vinkällare eller liknande.

Nu när du vet varför en riktig vinkyl lämpar sig bättre för kylning av viner än ett vanligt kylskåp, kanske du är intresserad av att skaffa dig en egen vinkyl. Men vart hittar man egentligen en riktigt bra vinkyl? De bästa av vinkylar hittar du bland annat här: https://www.wineandbarrels.se/shop/2-vinkyl-vinkylskaap/. Utöver vinkylar av hög kvalitet, hittar du även andra vinrelaterade produkter såsom vinglas, möbler och inredningsdetaljer anpassade för vinkällare i sortimentet. Allt vinnörden kan tänkas behöva för en trevlig kväll med provsmakning, eller bara en paus i den stressiga vardagen.